1-3 İŞ GÜNÜNDE KARGOLANMAKTADIR
1-3 İŞ GÜNÜNDE KARGOLANMAKTADIR
1-3 İŞ GÜNÜNDE KARGOLANMAKTADIR
Bebeklerde Aşı Takvimi: Ay Ay Zorunlu Aşılar

Bebeklerde Aşı Takvimi: Ay Ay Zorunlu Aşılar

Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için aşılar hayati öneme sahiptir. Bebeklerde aşı takvimi ebeveynlerin bebeklerinin sağlığını korumak ve çeşitli hastalıklara karşı onları güvende tutmak için izlemeleri gereken kritik bir rehberdir.

Aşılar, kızamık, kabakulak, çocuk felci gibi birçok ciddi hastalığın önlenmesinde etkili bir yöntemdir. Bu nedenle, bebeklerin sağlık takvimine uygun olarak aşılarını zamanında alması onların sağlıklı bir geleceğe adım atmasını sağlar. Ebeveynler için bebeklerde aşı takvimi konusunda bilgi sahibi olmak ve bu takvime sıkı sıkıya bağlı kalmak bebeklerinin sağlıklı büyümesi için atılacak en önemli adımlardan biridir.


1 Aylık Bebek Aşıları Hangileridir? 

Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği aşı takvimine uyarak bebek ve çocuk dönemi aşıları özenle uygulanır. Bu aşılar aşı kartına kaydedilir. Böylece bebeğin hangi aşıları aldığı ve ne zaman aldığı kolaylıkla takip edilebilir.

Okula başlama veya çeşitli aktivitelere katılım gibi durumlarda, bu aşı kartı, yapılan aşıların kaydını göstererek çocuğun aşı durumunu hızlıca belgelemeyi sağlar. Yenidoğanlara ilk olarak doğumdan sonraki 24 saat içinde ve daha sonra 1 aylık bebek aşısı olarak Hepatit B aşısının ikinci dozu uygulanır.


2 Ay Bebek Aşıları Hangileridir? 

2 aylık bebekler için aşı programı üç önemli aşıyı içerir: Verem (BCG), KPA (Kombine Polio Aşısı) ve Beşli Karma (DTP-Hib-HepB) aşısı. Bu aşılar, miniklerin sağlıklı büyümesini desteklemek ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlamak için yapılır.

3. ayda, bebeklere Rotavirüs aşısı uygulanırken 4 ay bebek aşılarına ise Beşli Karma ve KPA'nın ikinci dozları ile devam edilir.  Ayrıca 3 aylık bebek aşılarından biri de Tüberkuloz’dur. Bu aşılar bebeklerin erken yaşta karşılaşabileceği hastalıklara karşı korunmasında kritik bir rol oynar.


6 Ay Aşıları Hangileridir? 

6. ayda ayda bebekler, önceden başlanan aşı serilerinin devamı niteliğinde olan Hepatit B'nin üçüncü dozunu ve Beşli karma ile KPA aşılarının üçüncü dozlarını alırlar. Bu dönemde, çocuk felci hastalığına karşı koruma sağlayan ağızdan alınan çocuk felci aşısı da yapılır.

6. ayda yapılan aşılar bebekler için yeni bir koruma katmanı oluşturur. 6. ay itibariyle bebeklerin aylara göre aşı takviminde önemli bir dönüm noktası tamamlanır. Yapılan aşıların tamamı bebeklerin ilk yıllarında karşılaşabilecekleri hastalıklara karşı geniş kapsamlı bir koruma sağlar.


12. Ay Aşıları Hangileridir? 

Ay ay aşı takvimi kapsamında 12. ayda bebeklere yönelik aşılar arasında Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık (KKK) ve Suçiçeği aşıları yer alır. Bu dönemde çocukların bu hastalıklara karşı korunması amaçlanır ve böylece sağlıklı gelişimleri desteklenir.

Ayrıca bu dönemde yavaş yavaş ilk adımlarını atmaya başlayan bebeklere KPA’nın son dozu uygulanır.  Çocuklar 1 yaşında Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak'tan korunmak için karma aşılarını almalıdır. Bu aşının tekrarı ilk uygulamadan 5 yıl sonra gerçekleştirilir. Böylece çocukların uzun süreli korunması sağlanır.

18 Aylık Bebek Aşıları Hangileridir? 

18. ayda, bebeklerin aşı programı Hepatit A'nın ilk dozunu, Beşli Karma ve ağızdan alınan çocuk felci aşılarının son dozlarını içerir. Bu dönemde, Hepatit B ile kazanılan bağışıklığın ardından Hepatit A'ya karşı koruma sağlanır. Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği aşı takvimine uygun olarak 24. ayda Hepatit A aşısının ikinci dozu tamamlanır. Bu aşı ile de bebeklerin aşı takvimi tamamlanır. 

Hepatit A aşısı, çoğunlukla çocuklar 2 yaşına geldikten sonra tavsiye edilse de 18. ayda da uygulanabileceği bazı sağlık uzmanları tarafından önerilir. Bu aşının uygulanması iki doz şeklinde ve her iki doz arasında altı ay beklenerek gerçekleştirilir.

Aşının ikinci dozu, çocuğun 24. ayındaki aşı programında yer alır. Bebeklik döneminin ardından çocukluk çağına özgü diğer aşılar da devreye girer. Bunlar arasında hem kamu sağlık hizmetleri tarafından sağlananlar hem de özel sektörde sunulanlar bulunmaktadır.

"Bebeklerde Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?" ve "Bebeklerde Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?" başlıklı bloglarımıza da göz atmayı unutma!