MEGA MAYIS FIRSATLARINI KAÇIRMA !
1-3 İŞ GÜNÜNDE KARGOLANMAKTADIR
MEGA MAYIS FIRSATLARINI KAÇIRMA !
1-3 İŞ GÜNÜNDE KARGOLANMAKTADIR
Bebeklerde Öksürüğü Geçirmenin En Etkili Yolları

Bebeklerde Öksürüğü Geçirmenin En Etkili Yolları

Öksürük solunum yolundaki istenmeyen maddeleri atmak için gösterilen oldukça sağlıklı ve doğal bir reflekstir. Ancak geçmeyen öksürük yetişkinler için bile zorlayıcı olabilirken konu bebekler olduğunda bu durum çok daha endişe verici bir hale gelebilir.

Bebeklerde öksürük tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bebekler; sıkıntılarını, ne istediğini sözlerle ifade edemediği için ‘bebeklerde öksürük neden olur?’ sorusuna yanıt bulmak yetişkinlere oranla bazen daha zordur.


Bununla birlikte bebeklerde burun akıntısı öksürük en çok görülen belirtilerden biridir.



Öksürük Çeşitleri Nelerdir?

Bebeklerde öksürük aşağıdaki rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkabilir.

  • Reflü öksürüğü
  • Alerjik öksürük
  • Soğuk algınlığına bağlı öksürük
  • Kronik solunum yolları hastalıklarına bağlı öksürük
  • Yabancı bir cisim

Bebeklerde Reflü Öksürüğü

Reflü en basit haliyle mide içeriğinin (asit, safta, mukus) yemek borusu aracılığıyla ağza geri gelmesi olarak tanımlanabilir. Bebeklerde reflü hastalığı oldukça sık görülür, bebek yaş aldıkça bu rahatsızlık çoğunlukla kendiliğinden geçer.

Daha çok 3 aylıktan küçük bebeklerde gözlemlenen reflü, yetişkinlerde olduğu gibi öksürüğe neden olabilir.


Bebeğinde; tükürme-kusma, yiyecekleri yutmada zorluk, yemek esnasında huzursuzluk, sıvıyla karışık gaz çıkarma ve geçmeyen öksürük belirtilerinden birkaçını gözlemlersen emin olmak için mutlaka bir uzmana başvurmalısın.

Bebeklerde Alerjik Öksürük


Bebeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan biri de alerjik öksürüktür. Bebeklerde alerjik öksürük, soğuk algınlığına bağlı öksürük ile sıklıkla karıştırılır. Her iki durumda da ortaya çıkan belirtiler oldukça benzer olmakla birlikte kuru öksürük daha çok alerjiye işaret eder. Bebeklerde balgamlı öksürük ise uzmanlar tarafından enfeksiyon, virüs veya soğuk algınlığıyla ilişkilendirilir.

Uzmanlar özellikle 3 hafta ve daha uzun süren öksürükte mutlaka bir doktora danışılmasını tavsiye eder. Doktorlar alerji kaynağını tespit ederek, tedavi sürecini başlatabilir.


Soğuk Algınlığına ve Kronik Solunum Yolları Hastalıklarına Bağlı Olarak Gelişen Öksürük

Soğuk algınlığı, enfeksiyon veya virüs kaynaklı öksürük dönemseldir ve çoğunlukla balgamlı olarak gözlemlenir. Bebeklerde balgamlı öksürük bu durumlarda, ateş, burun akıntısı, gözlerde sulanma ve halsizlik ile birlikte gözlemlenir.


Çocuğunda, bebeğinde bu belirtileri gözlemleyen ebeveynlerin kısa sürede bir doktora başvurması gerekir.

Kronik solunum yolları hastalıklarına bağlı olarak gelişen öksürüğe örnek olarak ise astım gösterilebilir. Alerjik astımı bulunan bebeklerde öncelik alerji kaynağının tespit edilmesidir.


Yabancı Cisim Nedeniyle Öksürük

Yabancı cisim aspirasyonu, yani bebeğin ağzındaki cismin solunum yollarına kaçması çok sık görülen bir durumdur. Özellikle 3 yaş ve altı bebeklerde gözlemlenen bu durum, ani başlayan öksürük, hırıltılı solunum sesi ile kendini gösterir.


Yabancı cisimlerin solunum yoluna kaçması acil tedavi gerektiren bir durumdur. En kısa sürede, en yakında sağlık kurumuna başvurulması gerekir.



Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?

Bebekte öksürüğe neden olan durum tespit edildikten sonra, bir doktor aracılığıyla tedavi aşamasına geçilebilir. Bebeklerde öksürük yukarıda da değindiğimiz üzere oldukça sık gözlemlenen bir durumdur ve bu nedenle evde takibi de önemlidir. Buna ek olarak evde öksürüğü rahatlatacak birçok yöntem bulunur.


Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir?

  • Tuzlu su
  • Buhar banyosu
  • Hava nemlendirici
  • Evi sık havalandırmak
  • Temiz hava için dışarı çıkmak
  • Evi toz ve ev tozu akarlarından arındırmak

Bebeklerde öksürük alerji nedeniyle ortaya çıktığı takdirde; hava nemlendiriciler, evi sık havalandırmak, evi düzenli süpürmek fayda sağlayacaktır.


Bebeklerde burun akıntısı öksürük; soğuk algınlığı, enfeksiyon ve virüs kaynaklı oluşabilir. Bu durumda da yine hava nemlendiriciler ve evi sık havalandırmak oldukça faydalıdır. Buna ek olarak buhar banyosu ve tuzlu su yardımıyla solunum yollarındaki tıkanıklık açılabilir.



Bebeklerde Öksürük İçin Doğal Tedaviler

Emzirme


Sonbahar ve kış aylarında bebeklerde öksürük artar. Bebek 1 yaşını doldurmamışsa ve emzirme dönemi devam ediyorsa, emzirme sıklığını arttırmak öksürüğün geçmesine yardımcı olacaktır.

Ilık Suya Bal ve Limon Damlatmak


Öksürüğe iyi geldiği bilinen bal kullanımı ise 1 yaşını doldurmuş bebeklerde mümkündür. 1 yaşından küçük bebeklere bal verilmemesi tavsiye edilir.

Ilık suya bal ve limon ilave edilerek 1 yaşını dolduran bebeklere verilebilir.


Ihlamur

Yine 1 yaşını dolduran bebeklerde öksürük tedavisi için bitki çaylarından faydalanabilir.


Ihlamur ve elma kabuğundan oluşturulan karışım ılıdıktan sonra biberona doldurularak bebeğe verilebilir.