Bebeklerin dünyaya geldiği ilk anlardan itibaren onların sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmelerini izlemek, her ebeveynin en büyük arzusudur. Ancak bazen, doğuştan gelen veya sonradan oluşabilecek bazı durumlar, bu mutlu süreci biraz karmaşık hale getirebilir. Bu durumlardan biri de 'bebeklerde parantez bacak' olarak adlandırılan durumdur.
Parantez bacak, bebeklerin bacaklarının O şeklinde veya X şeklinde olması durumunu ifade eder. Bu durum genellikle doğumdan kaynaklanır ve çoğu zaman bebeğin rahim içindeki pozisyonu nedeniyle oluşur. Ancak endişelenmeye gerek yok. Çünkü çoğu durumda, bu, bebeğin büyüme sürecinde kendiliğinden düzelebilir.
Bu blog yazısında, bebeklerde çarpık bacak (parantez bacak) durumunu daha ayrıntılı bir şekilde ele alacağız. Nedenlerini, belirtilerini ve en önemlisi bu durumun nasıl düzeltilebileceğini anlatacağız. Unutma, bilgi sahibi olmak, endişelerini hafifletmenin ve çocuğunun sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olmanın ilk adımıdır.
Bebeklerde çarpık bacak birkaç farklı şekilde anlaşılabilir:
Bebeklerde parantez bacak, tıbbi adıyla genu varum genellikle doğuştan bir durumdur ve bebeklerde yaygın olarak görülür. Yenidoğan bir bebekte bacaklar hafif bir parantez biçimindedir ve bu normaldir. Bebeğin uterus içindeki pozisyonu nedeniyle bacaklar bu şekli alır. Genellikle 18 aya kadar bu durum kendiliğinden düzelir.
Ancak bazı durumlarda bebeklerde bacak eğriliği büyüdükçe düzelmezse ve farklı sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Patolojik sebepli bacak eğriliği nedenleri;
D vitamini eksikliği: D vitamini eksikliği nedeniyle kemiklerin düzgün şekilde sertleşmemesi genç çocuklarda ve bebeklerde kemiklerin eğilmesine ve bacakların parantez şeklini almasına neden olur.
Blount hastalığı: Bu sorun genellikle 2 yaşından sonra belirgin hale gelir ve bacağın üst kısmındaki (tibia) büyüme plakasının anormal gelişiminden kaynaklanır ve bacakların dışa doğru eğilmesine sebep olur.
Raşitizm: Raşitizm, D vitamini eksikliğinin neden olduğu bir destek ve hareket hastalığıdır. Kemiklerin sağlıklı şekilde gelişebilmesi için vücudun yeterli düzeyde D vitaminine ihtiyacı vardır. Bu nedenle kış aylarında ve bebeklerin gelişim dönemlerinde D vitamini düzylerinin sık sık kontrol edilmesi gerekir.
Genetik veya doğumsal sorunlar: Bazı durumlarda, çocuğun bacaklarındaki parantez şekli genetik olabilir veya doğumdan kaynaklı bir sorun sonucunda oluşabilir.
Eğer bir çocuğun bacakları 2 yaşından sonra hala parantez şeklinde ise bir uzmana başvurulması önemlidir.
Yenidoğan bebeklerde parantez bacak normal ve doğaldır. Bebeğin uterus içindeki konumu nedeniyle bacakları genellikle parantez şeklindedir. Bu, bebeğin doğumdan önce rahimde nasıl durduğunu gösterir ve bir endişe edilecek bir durum değildir. Bu doğal eğrilik genellikle birkaç ay içinde düzelir. Ancak, çocuk büyüdükçe ve yürümeye başladıkça bacakları hala eğriyse bir doktora danışılması gerekir.
Bebeklerde parantez bacak sorunu fark edilir edilmez hemen bir uzmana başvurulmalı ve sorunun patolojik mi yoksa fizyolojik mi olduğu tespit edilmelidir. Eğer bacak eğriliği fizyolojik nedenlerden kaynaklıyorsa bu zamanla geçecektir. Fakat patolojik bir sorunlardan kaynaklandığı düşünülüyorsa doktor birtakım testler ve tetkikler yapacaktır. Fizyolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkan parantez bacak sorununun ortalama 3 yaşından sonra düzelmesi beklenir.
Patolojik sorunların sebep olduğu çarpık bacak sorunu için detaylı bir röntgen filmi çekilir ve çeşitli vitamin testleri yapılır. Bebeklerde çarpık bacak tedavisi için öncelikle soruna neden olan hastalığın bulunması ve tedavi edilmesi gerekir.
Raşitizm çoğunlukla ilaçlarla tedavi edilebilirken blount hastalığı olan çocuklarda hastalığın gelişim durumuna göre cerrahi ya da cerrahi olmayan tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Bu yöntemlerin yanı sıra bebeklerde parantez bacak tedavisi için bebeğin yoga ve pilates gibi egzersizlerle güçlendirilmesi ayrıca D vitamini açısından desteklenmesi önemlidir. Ek olarak ilk dönemlerden itibaren yapılan masajlar da bu sorunun düzelmesine ve bebeğin rahatlamasına fayda sağlayacaktır.