1-3 İŞ GÜNÜNDE KARGOLANMAKTADIR
1-3 İŞ GÜNÜNDE KARGOLANMAKTADIR
1-3 İŞ GÜNÜNDE KARGOLANMAKTADIR
Bebeklerde Yürüme Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Yürüme Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin gelişim süreçleri içerisinde en çok beklenen dönemlerden biri yürümeye başladıkları evredir. Anne ve babalar bebeklerinin yürümeye başlayacağı dönemi iple çekerler. Bebekler 12. ay ile 15. ay arasında yürümeye başlar ancak her bebekte süreç aynı şekilde işlemeyebilir. Bebeklerin bazıları tam zamanında yürümeye başlarken bazıları da çeşitli nedenlerden dolayı beklenen zamandan daha geç yürümeye başlar. Fakat bu noktada ebeveynlerin gözden kaçırdığı en önemli konulardan biri bebekler yürümeye başladıktan sonra yanlış basış şekillerinden kaynaklanan yürüme bozukluğu sorunudur. Yürüme bozukluğu çoğu zaman anne ve babalar tarafından fark edilmeyebilir. Ancak yürüme bozukluğu erken dönemde fark edilmesi ve tedavi edilmesi gereken bir problemdir. Bebeğinizde yürüme bozukluğu olup olmadığını anlamanın yolu nedir? 




Bebeklerde Yürüme Bozukluğunun Nedenleri? 


Bebekler emekleme döneminden sonra bir yerlerden tutunarak ilk adımlarını atmaya başlarlar. Bebeklerde yürüme bozukluğu ise bebeklerin bağımsız şekilde yürümeye başlamasından sonra ortaya çıkar. Bebeğin içe ya da dışa basarak yürümesi olarak tanımlanan yürüme bozukluğu farklı sebeplerden dolayı meydana gelmektedir. 


Bebeklerin çoğunlukla içe basarak yürümesinin çok önemli bir sebebi olmasa da içe basmanın önemli nedenleri arasında şunlar sayılabilir: 


  • Kaval kemiğinin içe dönük olması
  • Sinir sistemi hastalıkları
  • Kalça çıkıklığı
  • Beyin felci 
  • Ayak tarak kemiklerinin içe dönük olması


İçe basmanın yanı sıra yürüme bozukluğu sorunu yaşayan bebeklerin dışa basarak yürümesi de sıklıkla gözlemlenen bir durumdur. Bebeğin ayağını dışa atarak yürümesi olarak ifade edilen dışa basma hareketini bebeğiniz yürürken kolay bir şekilde fark edebilirsiniz. 


Bebeklerde görülen yürüme anormallikleri patolojik bir nedene dayalı değilse zaman içerisinde geçebilmektedir. Fakat bebekte patolojik bir nedene bağlı olarak yürüme bozukluğu ortaya çıkmışsa bu durumda yürüme bozukluğu kendiliğinden iyileşmez ve tedavi edilmesi gerekir. 




Bebeklerde Yürüme Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir? 


Bebeğinizde yürüme bozukluğu olduğunu anlamak için bebek yürürken onu dikkatli bir şekilde izlemeli ve ayak hareketlerini takip etmelisiniz. Bebeklerde yürüme bozukluğunun ilk işaretleri şunlardır; 


  • 3 yaşını doldurmasına rağmen parmak ucunda yürümeye devam etmesi
  • İçe ya da dışa basarak yürümesi
  • Yürüme esnasında vücudun bir tarafını diğerine oranla daha az kullanması
  • Yürürken ağırlığını sadece bir tarafa vermesi
  • Yürümek için bacağını öne doğru attığında kalça hareketinin normalin dışında olması ( kalça dış tarafa doğru anormal şekilde çıkar) 
  • Paytak yürümesi veya sendelemesi
  • Bacakların şeklinin bozuk olması (parantez şeklinde) 
  • Bacaklar arasında boy farkı olması


Yukarıda sayılan durumları bebeğinizde gözlemdiyseniz bu durumda bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır. 




Bebeklerde Yürüme Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir? 


Bebeklerdeki yürüme bozukluğu sorununun tedavi edilebilmesi için öncelikle sorunun kaynağının bulunması gerekir. Yürüme bozukluğuna neden olan sorun ortaya çıkarıldıktan sonra uygun bir tedavi yöntemi ile bebeklerdeki yürüme anormallikleri giderilebilir. 


Yürüme bozukluğu tedavisinde genellikle fizik tedavi uygulamalarından yararlanılır. Bu tedavi sırasında bebeğe yaptırılan egzersizler sayesinde yürüme bozukluğuna sebep olan kaslar güçlendirilir ve bebeklerin daha düzgün bir şekilde yürümesi sağlanır. 





Bebeklerdeki Yürüme Bozuklukları İçin Anatomik Tabanlı İlk Adım Ayakkabıları 


Bebeklerin yürüme döneminden önce ya da yürüme döneminde kullanılabilen ilk adım ayakkabıları, anatomik bir taban yapısına sahip olduğu için bebeklerin ayak gelişimlerini destekler. Bebeğinizin ilk adımlarını konforlu bir şekilde atması için tercih edebileceğiniz ilk adım ayakkabıları, bebek ayaklarına uygun özel geniş kalıp kullanılarak tasarlanır. Bebeklerin daha emin ve daha sağlam adımlar atmasına yardımcı olan ilk adım ayakkabıları bebeğinizin yürüme denemeleri sırasında düşmesini de engeller. Bebeklerin ayak gelişimlerinde olumlu etkileri bulunan Yoyo Junior hakiki deri ilk adım ayakkabıları ile bebeğiniz sorunsuz bir yürüme dönemi geçirir.