Ebeveynler için en heyecan verici konulardan biri bebeklerinin yürümeye başlamasıdır. Her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklı olsa da bebekler genellikle 6. aydan itibaren emeklemeye, 1 yaşını doldurduktan sonra ise yürümeye başlar. Fakat bazen bebekler çeşitli sebeplerden dolayı yürümekte güçlük çekebilir ya da yürüme konusunda çekingen davranabilir. Bebeklerin yürüme döneminde gecikme yaşamasının en büyük nedenlerinden biri yürümekten korkmasıdır. Peki bebeklerde yürüme korkusu neden oluşur ve yürüme korkusu nasıl yenilir?
Bebeklerin yürüme korkusu geliştirmesinin birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerden en önemlisi yürüme döneminin başında bebeğin olumsuz bir durum ya da olay ile karşılaşmasıdır. Çevresini keşfetmeye çalışan bebek ilk denemelerinde düşebilir ve düşme sonucunda herhangi bir yerine zarar verebilir. Bu noktada canı acıyan veya bir yeri yaralanan bebek tekrar yürümeye çalışmak istemeyebilir ve yürümekten korkabilir.
Bebeklerde yürüme korkusuna neden olan bir diğer etken ise motivasyon eksikliğidir. Bebeklerin bir konuda beceri geliştirebilmeleri için desteklenmeleri ve onlara bu konuda fırsat verilmesi çok önemlidir. Bebeğe yürümesi için imkan tanımadığınız durumlarda bebek yürümeye gerek duymaz ve ilerleyen dönemde bu kaçınacağı bir durum haline gelebilir.
Ebeveynlerin tutumu da yürüme dönemine giren bebeklerde yürüme korkusunu tetikleyebilir. Bebek yürüme denemeleri yaparken düşmemesi için bebeğe fazla korumacı davranmak bebeklerde yürüme korkusu oluşmasına neden olur. Bu yüzden bebek yürümeye çalışırken düşmesinden korkmamalı ve yürümesi için onu desteklemelisiniz.
Bebeklerde yürüme korkusu oluşmasının nedenleri psikolojik olabileceği gibi fizyolojik de olabilmektedir. Hareket ederken zorlanan ya da kasları güçsüz olan bebekler diğer bebeklere oranla yürümeye daha mesafelidir.
Bebeğiniz 18. ayını doldurmasına rağmen hala yürümediyse ve herhangi bir fiziksel problemi yoksa yürümekten korkuyor olabilir. Eğer bebeğinizde yürüme korkusu olduğuna dair belirtiler gözlemlediyseniz bu durumda onu yürüme konusunda teşvik ederek yürüme korkusunu yenmesini sağlayabilirsiniz.
Bebeğinizi yürüme konusunda motive etmek için onun sevdiği bir nesneyi bebeğinizden belirli bir uzaklığa koyarak ona doğru ilerlemesi için teşvik etmiş olursunuz. Bebeğinizin yürüme korkusunu yenmesi için yapabileceğiniz bir diğer şey ise ev içerisinde güvenlik önlemleri alarak gerekirse düşmesini göze almaktır. Düşse bile bebeğinize cesaret vermeli ve onu her zaman desteklemelisiniz.
Bebeğinizin yürüme korkusundan kurtulması için yürüme denemeleri sırasında ellerinden tutabilir ve yanında olduğunuzu ona hissettirebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin korkusunu giderebilmek için onun sevdiği oyuncaklardan da yardım alabilirsiniz.
Bebeğinizin yürüme korkusunu yenebilmesi için yapabileceğiniz en önemli şeylerden bir diğeri biri ise ona sevginizi hissetirmenizdir. Sevildiğini ve desteklendiğini gören bebeğiniz yürüme korkusunu bir süre sonra yener ve yürümeye başlar.
Bebeğinizin yürüme korkusunu yenebilmesi için belirli bir zamana ihtiyacı vardır. Özellikle yürüme korkusu psikolojik nedenlerden kaynaklanıyorsa bu durumda onu sabırla beklemeli ve yürümesi için motive etmelisiniz. Bebeğinizi yürüme konusunda teşvik ederken düşmesinden endişe ediyorsanız bebeğinizin yürüme denemeleri sırasında zemini daha iyi kavramasına yardımcı olan ilk adım ayakkabılarını deneyebilirsiniz.
Bebeklerinizin ilk adımlarını güvenle atmasına yardımcı olan ilk adım ayakkabıları anatomik taban yapısına sahip olduğundan dolayı bebeklerinizin ayak gelişimini destekler. Bebeğinizin özgürce hareket edebilmesi ve yürüme denemelerinde sağlam adımlar atabilmesi için Yoyo Junior hakiki deri ilk adım ayakkabılarını tercih edebilirsiniz. Yojo Junior ilk adım ayakkabıları gerçek deriden üretildiği için nefes alabilir ve terlemeye neden olmaz. Bebeğinizin yürüme korkusunu yenebilmesine ve rahat bir şekilde yürüyebilmesine imkan tanıyan Yoyo Junior deri patiklerini güvenle kullanabilirsiniz.