Eski bir gelenek olan ancak yeniden popüler hale gelen bebek kundaklamayı doğru bir şekilde yaptığını düşünüyor musun? Doğru uygulandığı sürece bebek için faydalı olan kundaklama, yanlış uygulandığı durumlarda sağlık açısından tehlikeli bir yönteme dönüşebilir. Peki bebekler neden kundaklanır? Kundaklamanın faydaları nelerdir? Bebekleri nasıl doğru kundaklarız? Gelin, birlikte öğrenelim.
Bebek kundaklama, uzun süren yararlı - zararlı tartışmalarının ardından yeniden gündeme gelen ve oldukça merak edilen bir konudur.
Bebekler, dünyaya geldikten sonraki ilk üç ay boyunca kendilerini anne rahminde hissederler ve bu ortamdaki güveni ararlar. Bu nedenle söz konusu süreçte bebeğin dünyaya yavaş yavaş alışmasını sağlamak ebeveynlere kalır.
Yeni doğan bebekler, kol ve bacaklarının kendilerine ait olduğunun farkında olmazlar. Bu uzuvlarının hareket etmesi sonucunda korkabilir veya uykularından uyanabilirler. Korkunun önüne geçebilmek ve uyku kalitesini artırabilmek için bebeğin hareket alanının daraltılması gerekir. Böylece bebek, anne rahmindeki güveni yeniden bulur ve sakinleşir.
Her bebeğin kundaklanması gerekir diye bir kural yoktur. Kundaklanan bebek rahat uykuya dalıyor ve sakinleşiyor ise kundaklama bebek için uygun olacaktır. Ancak kundaklandığında ağlayan, kollarını ve bacaklarını örtüden kurtarmaya çalışan bir bebeğiniz varsa kundaklanmayı sevmemiştir ve kundaklamanıza gerek yoktur.
Doğru bir şekilde yapılan kundaklama yöntemi, bebeğe birçok fayda sunar. Bunlardan birkaçı şu şekildedir;
Doğumdan sonraki ilk haftalarda bebeklerin bağ dokuları gevşek olur. Bu nedenle bebeklerin kollarının ve bacaklarının düz bir şekilde sıkı sıkı kundaklanması, bebekte kalça çıkığına neden olabilir. Bebeğin vücudunun dümdüz şekilde kundaklanması tam kundak olarak nitelendirilir. Bu yanlış bir uygulamadır.
Kundaklama esnasında kullanılacak örtünün müslin kumaştan olması önerilir. Müslin kumaşlar, esnek, nefes alan ve doğal yapıda olmaları nedeniyle en çok tercih edilen örtülerden biridir. Daha pratik bir çözüm olarak hazır kundaklar da bulunmaktadır. Hazır kundaklar özellikle kış aylarında, kalın battaniyeler yerine bebeğin üzerinde ağırlık yapmamaları ve sıcak tutmaları nedeniyle ebeveynler tarafından sıkça tercih edilir.
Kundaklama, bebek doğduktan hemen sonra uygulanabilir. Bebek 3-4 aylık olduğunda yani dönmeye başlamadan kundak uygulamasının bırakılması önerilir.