1-3 İŞ GÜNÜNDE KARGOLANMAKTADIR
1-3 İŞ GÜNÜNDE KARGOLANMAKTADIR
1-3 İŞ GÜNÜNDE KARGOLANMAKTADIR
Bebeklerin Ay Ay Boy Gelişimi Nasıl Olur?

Bebeklerin Ay Ay Boy Gelişimi Nasıl Olur?

Anneler ve babalar bebeklerinin gelişim sürecini büyük bir merak ve heyecan içinde izler. Daha dün minicik olan bebeklerinin sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü gören ebeveynler için bu süreç çok özeldir. Her bebek farklı olduğundan dolayı her bebeğin büyüme süreci de kendine özgüdür. Ancak yine de ebeveynlerin bu dönemde bebeklerin gelişimini takip etmesi ve belli başlı noktalara dikkat etmesi önemlidir. 


Bebeklerin gelişim düzeyleri benzerlik gösterse de bazı durumlarda farklılıklar ortaya çıkabilir. Bunun nedeni büyüme sürecinde pek çok faktörün rol oynamasıdır. Bebeklerin aylık gelişimlerinin takip edilmesi amacıyla düzenli aralıklar ile bebek boy kilo endeksi kontrol edilir. Fakat ebeveynler bebekleri konusunda çok hassas olduklarından dolayı bebeklerinin gelişim sürecinin normal seyirde gidip gitmediğini merak ederler. Anne ve babaların merakını giderecek ve sorularının cevaplarını bulabilecekleri normal büyüme değerlerini sizler için derledik.



Kız Bebeklerde Ay Ay Boy Değerleri 


Bebekler dünyaya gözlerini açar açmaz ebeveynler için bebek boy kilo hesaplama dönemi başlar. Ebeveynler “Bebek boyu ayda kaç cm uzar?” ya da “Bebeğimin kilosu normal mi?” gibi soruları sık sık doktorlara ve çevrelerine sorarlar. Bebekler doğduktan sonra vücutlarındaki fazla sıvıyı dışarı attıkları için ilk aylarında bebeğiniz doğduğu kilonun altına düşebilir. Böyle bir durumda bebeğimde bir sorun mu var diye telaşa kapılmamalısınız. İlk ayın sonunda bebeğinizin hem kilosu artar hem de boyu uzar. 


İlk ayda kız bebeklerin boyu ortalama 4 ila 5 cm arasında uzarken kiloları 20 ila 30 gr arasında artış gösterir. Büyümenin devam ettiği üç aylık süre içerisinde ise bebekler yaklaşık 750 gr civarında kilo alırken boylarında ise 8 cm’ lik bir uzama gözlemlenir. 6. ayını tamamlayan kız bebeklerin kilo alma artışları azalır ve günlük ortalama 15-20 gr alırlarken boylarında yine 8 cm gibi bir büyüme olur. 


Bebekler 6. aydan sonraki üç aylık dilimde 4 cm uzarken 12. ayı doldurduklarında yani 1 yaşına geldiklerinde doğdukları anki uzunluklarının 1.5 katına ulaşmış olurlar. Yenidoğan bebeklerin boyları genellikle 50 cm civarında olduğu için 1 yaşındaki bebeklerin ortalama boyu 75 cm’dir. 1 ve 2 yaşları arasında bebeklerin boyunda 10-12’lik bir uzama olurken 3.yaşın sonunda bebeğin boyu 7 cm uzar.



Erkek Bebeklerde Ay Ay Boy Değerleri 


Erkek bebeklerin ve kız bebeklerin gelişim süreçleri arasında küçük de olsa farklılıklar olabilir. Erkek bebek boyu aylara göre şu şekilde değişim gösterir:


  • Erkek bebeklerde de boy uzunluğu kız bebeklere benzer şekilde artış gösterir. Doğumdan sonraki ilk üç ay ve devam eden ikinci üç aylık süreçte erkek bebeklerin boyu 8 cm uzarken 6. aydan sonra ise boy 4 cm şeklinde uzamaya devam eder. 
  • Bebeklerin boylarındaki değişim 9. ay ve 12. ay arasında 4 cm olurken 1 yaştan itibaren boy uzunluğundaki artış 10-12 cm aralığını bulabilir. 
  • Kız bebeklerde olduğu gibi 3 yaşın ardından 7 cm uzayarak büyümeye devam eden erkek bebeklerin boy değerlerini etkileyen birden çok etken bulunur.


Erkek bebek boy hesaplaması için en doğru sonucu alabilmek adına belirli aralıklar ile doktor kontrolüne gidebilirsiniz. Böylelikle bebeğinizin boy ve kilo oranının normal düzeylerde olup olmadığını öğrenebilirsiniz. 


Bebeklerde Boy Gelişimini Etkileyen Faktörler Nelerdir? 


Bebek boyu aylara göre belirli oranlarda değişse de bazı bebeklerin boyu ortalamaların altında kalabilir ya da üstüne çıkabilir. Bu durumun en önemli nedeni genetik faktörlerdir. Ek olarak egzersiz, beslenme, çevresel etmenler ya da çeşitli hastalıklar bebeklerin boy gelişimini etkileyebilmektedir. Peki bebeklerde boy gelişimi için neler yapılmalı


Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümeleri ve boylarının normal değerlere uygun şekilde uzaması için beslenmenin önemi çok büyüktür. Çünkü ilk yıllarda bebeklerin aldıkları besinlerin %10’ bu büyüme için harcanır. İlk 6 aydan sonra bebeklerin gelişimleri için ek gıdaya geçilmelidir. 


Bebeklerin boylarının sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olan bir diğer faktör ise egzersizdir. Bu nedenle bebekleri sürünme, emekleme ve yürüme dönemlerinde teşvik etmek önemlidir. İlk adımlarını atmaya başlayan bebeğinizin ayak tabanını ve ayak kaslarını desteklemek için ona bu dönemde şık bir ilk adım ayakkabısı alabilirsiniz. Yürümeye başladıkları süreçte bebeğinizin yere sağlam bir şekilde basmasını sağlayan Yoyo Junior ilk adım ayakkabıları ve Caluu Baby pamuk kumaş patikleri hem kız bebekler hem de erkek bebekler için geniş renk ve model alternatiflerine sahiptir.