Bebeklerde ilk adım atma zamanı genellikle 1 yaş olarak kabul edilir. Kimi bebek doğum gününe ilk adımını atmış olarak girerken, kimi bebek doğum gününden hemen sonra, kimisi ise 15,16. ayda ilk adımını atar. Normal yürüme zamanı 12 ila 18 ay arasıdır. Çoğu bebek 12, 13. ayında ilk adımlarını atma çabasını gösterip bunu başarsa da kimilerininki 18. aya kadar uzayabilir. Bu durumda her bebeğin gelişim düzeyinin farklı olduğunu göz ardı etmemek gerekir. 18 ayını doldurmuş fakat yürüyememiş bebeklerde bu durumun nedenleri araştırılmaya çalışılmalı ve bu konuda 18. ayda bebeklerin neler yapabileceği dikkate alınmalıdır.
Bebeklerin geç yürümesi pek çok farklı etkenden kaynaklanıyor olabilir. Yürüme gecikmesi nedenlerinin net şekilde belirlenmesi tedavi sürecinin planlaması ve bebeğin yürümesi için gerekli adımların atılması noktasında çok önemlidir. Bu gecikmelerin sebeplerini fizyolojik ve psikolojik olarak ikiye ayırabiliriz. Bebeklerin yürüyememesi, genetik yapı, boy ve kilo oranı, kas ve hareket gelişimini tamamlayamaması, kas ve kemik rahatsızlıkları, ayak anomaliliği, kalça kemiğindeki bir deformasyon gibi fizyolojik sebeplerden kaynaklanabilir. Bunun yanı sıra erken doğum, aşırı ebeveyn taraflı korumacı tutum sırasında bebeğe cesaret verilmemesi kaynaklı sebepler de olabilir. Emekleme de geç yürüme için bir sebeptir aslında. Çünkü emeklemeyi çok seven ve çok iyi yapan bebekler her yere emekleyerek daha hızlı gitmek istediklerinden bir türlü yürümeye geçiş yapamazlar. Yaşına ve boyuna göre fazla kilosu olan bebekler de yürümekte gecikirler. Aynı zamanda bebeğin yürümeye çalışırken düşme riskine karşı sürekli kucağa alınıp korunmaya çalışılması da bu süreçte yanlış bir tutumdur.
Psikolojik etkilerden birkaçı da, örneğin ilk denemesinde düşmüş bir bebek korkuyla cesaretini bir sonraki için zor atabilir. Yine belirtmek gerekirse her bebek farklı karakteristik özelliktedir. Kimi daha atak ve hızlı, kimi ise daha temkinli ve ağır olabilir. Bu yapıda bir bebeğe sahip olan ebeveynlerin kaygılanmak yerine, bebeğine cesaret veren bir yaklaşımla, sakinlik ve sabırla bu süreci yönetmeleri gerekir. Bebek nasıl olsa yürümüyor ya da yürümeye çalışırken başına bir şey gelir korkusuyla sürekli oturtularak yedirilmesi, oynatılması ve kucağa alınması da bu süreç için olumsuzdur.
Anne babaların bu süreçte doğru adımları atarak bebeklerini yürümeye teşvik etmesi ve onlarla birlikte alıştırma yapmaları gerekir. Fakat bu yapılmadan önce evde alınması gereken belirli güvenlik önlemleri vardır. Tutunup kalkabileceği alanlar tespit edilmeli ve sağlamlaştırılmalı, düşme riskine karşı sivri köşeli kısımlar kapatılmalı, ve ağır nesneler ortadan kaldırılmalıdır.
Sözle bakışla bebeğe karşı olumsuz davranışlar sergilenmemesi gerekir. Her zaman teşvik edici cümlelerle ve mutlu bir ifadeyle yaklaşılmalıdır. Çünkü olumsuz davranışları her bebek algılar. Aynı zamanda olumsuz davranışlar bebeği sevgiden ve güvenden yoksun hissettirebilir, bu da geç yürümenin başka bir sebebidir.
Bebeğe bu dönemde çorap ya da hafif yumuşak patik dışında sert ve ağır yanlış ayakkabılar giydirilmesi , yürümesinde gecikmeye sebep olmasıyla birlikte büyük ve kalıcı sorunlara davetiye çıkarabilir. Aynı zamanda arka arkaya geçirilen hastalıklar, beslenme yetersizlikleri güneş, hava ve hareket eksikliği de ayrıca sebeplerdendir diyebiliriz.