MEGA MAYIS FIRSATLARINI KAÇIRMA !
1-3 İŞ GÜNÜNDE KARGOLANMAKTADIR
MEGA MAYIS FIRSATLARINI KAÇIRMA !
1-3 İŞ GÜNÜNDE KARGOLANMAKTADIR
Anne Sütünü Artıran Besinler Nelerdir?

Anne Sütünü Artıran Besinler Nelerdir?

Anne sütü, bebeklerin ilk yıllarında en önemli ve en sağlıklı besin kaynağıdır. Bebeklerin günlük ihtiyaçları olan tüm besinleri içeren anne sütü, aynı zamanda bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bebeğin vücut hücrelerinin ve dokularının gelişimine katkıda bulunur. Ayrıca, anne sütü ile beslenen bebeklerin diş etleri ve dişleri, mama ile beslenen diğer bebeklere oranla daha sağlıklı bir şekilde gelişmektedir. Anne sütü emme hareketleri aynı zamanda bebeğin dil, yüz kasları ve solunum sistemini de geliştirir. Anne sütü emen bebeklerin hasta olma ihtimali daha düşüktür.



Anne Sütü Nasıl Artar?

Anne sütü bir süre sonra çevresel ve psikolojik süreçlere bağlı olarak artabilir veya azalabilir. Sütü azaldığı için endişelenen annelerimizin sütünü artırmaya yardımcı olacak bazı yöntemleri derledik. “Anne sütü nasıl artar?” sorusunun cevabını şöyle sıralayabiliriz;

  • Sık sık emzirin
  • Öğünler arasında emzirin
  • Bitkisel çaylar tüketin
  • Gereksiz ilaç kullanımından kaçının
  • Stresi azaltın
  • Sağlıklı bir diyet uygulayın
  • Kaliteli bir uyku çekin

Bu öneriler, anne sütü artıran kesin çözüm olarak nitelendirilebilir ancak elbette bu faktörlerin yanı sıra psikolojik nedenler de süt üretiminde oldukça büyük bir etken olduğunu belirtmeden geçmeyelim.



Anne Sütü Arttıran 10 Besin

Yukarıda belirttiğimiz yöntemlerin haricinde beslenme düzeninde yapacağın birkaç değişiklik, anne sütü üretimini artırmana yardımcı olacaktır. Anne sütü artıran yiyecekler ise şu şekilde sıralanabilir.

1- Tahin


Yüksek kalsiyum ve östrojen hormonuna benzer özellikler gösteren tahin, anne sütünü artırmada önemli bir yardımcı.

Günde 2 tatlı kaşığı tahini, demir bakımından zengin pekmez ile karıştırarak tüketebilirsin. İlk tüketim sonrasında oluşabilecek gaz sorunu, bebeğinde de görülürse, farklı bir besin deneyebilirsin.


2- Yeşil Yapraklı Sebzeler

Ispanak, lahana, fesleğen, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler; içerdikleri pek çok vitaminin yanı sıra lif, kalsiyum, demir ve folat açısından çok zengindir.


Her gün tüketeceğiniz en az 1 porsiyon yeşil yapraklı sebzeler sayesinde anne sütünü artırabilirsin.


3 - Kuruyemişler

Fındık, fıstık, badem ve özellikle ceviz, içerdiği protein sayesinde anne sütünü artıran yiyecekler arasında yer alıyor.


Vücudumuz tarafından sentezlenemeyen yağlı tohumları, her gün 1 avuç tüketebilirsin.


4- Kırmızı Et

Emziren annelerin vücudunda bulunan tüm vitaminler bebeğe geçer. Çinko, demir ve B vitamini yönünden zengin olan kırmızı et, annenin ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin karşılanmasına yardımcı olabilir.


Aynı zamanda Omega 3 bakımından zengin olan kırmızı et, “Anne sütü nasıl artar?” sorusunun cevabıdır.


5- Yumurta

Zengin protein içeriğine sahip olan yumurta, içerdiği B12 ve C vitaminleri, riboflavin, kolin, lutein ve folat nedeniyle yine anne sütü artırıcı besinler arasında yer alır.


6- Balık

Özellikle yağlı balıklar (somon vs.), B12 ve Omega 3 içeriği bakımından zengindir. Bebeğin sindirim sisteminin gelişmesi için önemli bir etken olan DHA, somon balığında bolca bulunur.


Anne sütünü artırmakla kalmayan balığın, aynı zamanda lohusalık sürecinde yaşanan depresyona iyi geldiği belirtilmektedir.


7- Kurutulmuş meyveler

Kalsiyum zengini kuru meyveler, anne sütünü artırıcı özelliğe sahiptir. Bu nedenle günde 1-2 porsiyon kurutulmuş meyve tüketmeni öneririz.


8- Su

Anne sütünün yüzde 87’si sudan oluşur. Bu nedenle süt üretiminin artması için tüketilmesi gereken başlıca besindir.

Süt üretimini artırmak isteyen annelerin günde ortalama 3 - 3,5 litre su tüketmesi gerekir.


9- Bitkisel çaylar

Bazı bitkisel çaylar, anne sütü üretimini artırmaya yardımcı olabilir. Örneğin, anne sütü üretimini artıran bitkisel çaylar arasında gül çayı, fenike çayı, papatya çayı ve ıhlamur çayı sayılabilir.


10- Rezene

Rezene tohumunda bulunan galaktagog, süt salınımını artıran prolaktin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Günde 3 fincan rezene çayı içerek süt miktarının ve salınımının artmasını sağlayabilirsin.


Anne sütü üretimini artırmak için tüketilebilecek bu besinlerin yanı sıra, günlük yaşantıdaki stresi azaltmak, yeterli miktarda uyku almak ve sağlıklı bir diyet takip etmek de faydalı olacaktır.



Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Anne sütü, düşük sıcaklıklarda muhafaza edilebilir ve bu nedenle buzdolabında saklanabilir. Anne sütü, özellikle ilk emzirme döneminde çok daha fazla immünoglobulin ve diğer maddeler içerir. Bu nedenle, sütün muhafazası ve saklanması çok daha önemlidir.


“Anne sütü nasıl saklanır?” sorusunun yanıtını arıyorsan şu adımları izleyebilirsin:

  • Anne sütünü, temiz ve kuru bir kaplarda saklamalısın. Bu kapların steril olmasına özen göstermelisin.
  • Anne sütünü muhafaza ederken buzdolabının en dış kısmında saklayın. Bu bölüm, buzdolabının en sıcak bölümüdür.
  • Anne sütünü, dondurucuda saklamak istiyorsan, anne sütünü önce buzdolabında muhafaza edip, daha sonra dondurucuda saklamalısın. Böylece süt daha uzun süre muhafaza edilebilir.
  • Anne sütünü, dondurucuda saklarken, etiketleri ve tarihleri düzgün bir şekilde yazarak en eski olanları en önde tutabilirsin.