Bebeklerin kilosu, büyüme ve gelişim sürecindeki en önemli göstergelerden biridir. Bu nedenle bebeklerin kilosunu düzenli olarak takip etmek sağlıklı bir büyüme ve gelişim için oldukça önemlidir. Aylara göre bebek kilosu hesaplamak için kullanabileceğin yöntemler ise oldukça basittir. Ancak bebeğinin kilosunu nasıl hesaplanacağını öğrenmeden önce haftalara ve aylara göre ideal bebek kilosu nasıl olmalı ona bakalım.
Bebeklerin aylara göre kilo alımı farklı olabilir ve her bebek için geçerli olan bir ideal bebek kilosu yoktur. Bebek genellikle ilk 3 ayda hızlı bir şekilde kilo alır. Daha sonraki süreçlerde ise bu kilo alma hızı yavaşlamaya başlar. İlk 3 ay içerisinde haftada 150-250 gram arasında kilo alan bebekler 3. aydan sonra 6. aya kadar haftalık 100 ila 200 arasında kilo alır.
Bebeğinin kilosu genel sağlık durumuna beslenme alışkanlıklarına ve genetik faktörlere bağlı olarak değişebilir. İlk üç aydan sonra bebeklerin günde ortalama 15-20 gr aldığını söylenebilir. Bebekler 9. ve 12. aylar arasında ise günlük 10 ila 12 gr arasında kilo almaya devam eder. Aylara göre bebek kilosu hesaplarken önemli olan kilo değil bebeğinin sağlıklı bir şekilde büyüdüğünden emin olmaktır. Doktorunuz, rutin kontroller sırasına kilo ve boy ölçümlerini yaparak bebeğinin gelişimini takip edecektir.
Yenidoğan bebeklerde kilo kaybı oldukça yaygın bir durumdur. Bu durumun öncelikli sebebi annenin, ağız sütü olarak bilinen kolostrum üretmesidir. Kolostrum ilk birkaç gün üretilmeye devam ettiğinden yenidoğanlarda kilo kaybına neden olur.
Doğumdan sonraki ilk 3-4 gün içerisinde doğduğu kilonun %7 ila %10’unu kaybeden yenidoğanlar düzenli beslendikleri takdirde 10. günün sonunda ilk doğum ağırlıklarına dönerler. Bebeğin büyümesi, gelişmesi ve kilo alması düzenli şekilde beslenmesi ile doğru orantılıdır. Bu nedenle zamanında doğan ve yeterli şekilde anne sütü alabilen bebekler için endişelenecek bir durum yoktur.
Doğumdan sonraki ilk günlerde kilo kaybı yaşayan bebekler, sonraki aylarda istikrarlı bir şekilde kilo alarak 4-6 ay arasında doğum ağırlıklarını ikiye katlarlar. Doğum ağırlığı erkek bebeklerde 13 ayda, kız bebeklerde ise 15 ayda üç katına çıkar. Bebek kiloları aylara göre ortalama şekilde hesaplansa da her bebeğin gelişim süreci farklıdır.
Bebeklerin aylara kilo alımı; yaşlarına, beslenmelerine ve genetik faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak şu şekilde bir tablo sunabilir;
Aya göre bebek kilosu hesaplarken bebeğinin beslenme rutinini ve alışkanlıklarını göz önünde bulundurmayı unutma!
Bebeklerin büyüme ve gelişimlerinin izlenmesinde kullanılan bir yöntem olan persentil tablosu; bebeğin cinsiyetine ve ayına göre hangi kiloda ve boyda olması gerektiğini gösterir. Erkek ve kız bebeklerin gelişim hızları farklı olduğu için persentil tablosu cinsiyete göre farklılık gösterir. Bebeğin baş çevresi, boyu ve kilosu için farklı tablo çeşitleri bulunur. %10’dan 90’a kadar persentil aralıkları bulunan tabloda %50 ortalama değerdir. Bebeğin boyuna, yaşına, cinsiyetine ve kilosuna en yakın satır miniğinin persentil değerini gösterir. %10 ve %90 değerleri ise sınır değerlerdir. Bebeklerin ay ay boy gelişimi nasıl olur konusunda daha detaylı bilgi edinmek istersen "Bebeklerin Ay Ay Boy Gelişimi Nasıl Olur?" blogumuzu okumayı unutma!